I Grozd u Ledani
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 2836
Četvrtak 27. rujna bio je Svjetski dan turizma, a toga dana kod Centra za posjetitelje otvoren je novi prostor Ledana, koji će ubuduće služiti velikogoričkim OPG-ovima za prezentaciju i prodaju domaćih proizvoda, od onih prehrambenih do raznih rukotvorina i suvenira. Prvenstveno će to biti ponuda za turiste kada dođu u naš grad, ali će izloške moći kupiti i naši sugrađani za poklone i raznorazne prigode. Naravno naći će se tu i vina naših poznatih vinara članova Udruge vinogradara i vinara Grozd Velika Gorica...foto...
Turopoljci u Vinodolu
- Detalji
- Napisao/la Super User
- Hitova: 3067
Grad Novi Vinodolski ove je godine proslavio 140 godina turizma, a Novljani i njihovi gosti prošlog vikenda uživali su u bogatom programu na raznim lokacijama u gradu. U petak je održana Svečana skupština TZG Novog Vinodolskog, a otvoren je i renovirani hotel Lišanj. U subotu ujutro u centru grada održana je gastro-kulturna manifestacija »Turopolje Novom Vinodolskom« uz Turopoljske tamburaše i KUD ¨Mladost¨ iz Odre, domaći KUD Ilija Dorčić i Novljanske mesopustare. Navečer je uslijedila zabava u vinariji Pavlomir gdje je obilježeno 20 godina vinarstva u Pavlomiru i 15 godina Ružice Vinodola. U nedjelju 16. rujna na Korzu hrvatskih branitelja održana je gastro manifestacija ¨Novljanski gušti¨ s degustacijom odličnih domaćih kulinarskih specijaliteta, a nije izostao ni vrlo dobar glazbeni štimung za koji su se pobrinule klape ¨Šufit¨ i ¨Tramuntana¨...foto...
Završena berba grožđa
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 3095
Za ovogodišnju berbu grožđa vremenske prilike poslužile su vrijedne vinogradare, a ona je i u Vukomeričkim goricama započela ranije nego prijašnjih godina i to već početkom mjeseca rujna. Većina velikogoričkih vinogradara berbu je započela ranijim sortama traminacem, muškatom, pinotom, souvignonom, chardonnayom odnosno sortama grožđa I i II epohe dozrijevanja. Berba je završena III epohom kada se pretežito brao škrlet, graševina i rizling. Za ovogodišnju vinogradarsku godinu možemo reći da je u mnogim vinogradarskim područjima Lijepe naše za vinogradare bila vrlo problematična i zahtjevna, kako vegetacijsko - klimatološki tako i tehnološki. Većina vinogradara ipak je izrazila zadovoljstvo količinom ubranog grožđa i količinom mošta. U ovogodišnjoj berbi grožđe nije ubrano u fazi pune zrelosti pa omjeri sladora i kiselina nisu bili zadovoljavajući, jer su šećeri bili manji, kiseline veće te se mošt morao doslađivati, a to znači da će vina biti blaža sa nešto manjim alkoholima, ali zato izražajnijim voćnim aromama.
Foto...berba kod Šafara
Foto...berba kod Matkovića
Foto...berba kod Mikulčića
Foto...berba kod Deverića
Foto...berba kod Žileca
Predavanje pred berbu
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 2534
Nakon što su nedavno proslavili Sv. Lovreka vinogradari i vinari Vukomeričkih gorica, odnosno velikogoričke udruge ¨Grozd¨ okupili su se na predavanju pred nadolazeću berbu grožđa. S obzirom na ovogodišnju specifičnu i nepovoljnu vegetacijsko-klimatizacijsku vinogradarsku godinu berba će započeti početkom mjeseca rujna što je oko desetak dana ranije nego proteklih godina. U ponedjeljak 27. kolovoza u Kostanjevac u vinogrdarsko vinski objekat Mikulčić na treće ovogodišnje predavanje pristiglo je oko 40-ak članova. Predavač je bio enolog dipl. ing. agronomije Hrvoje August iz tvrtke Ireks Aroma d.o.o. koji je osim što je prezentirao nove proizvode tvrtke (vinske kvasce, hranu za kvasce, enzime, bistrila, stabilizatore i ostale enološke preparate) podsjetio i na enološke postupke kod transporta, muljanja i prešanja grožđa, S obzirom da je tvrtka Ireks Aroma predstavnik za Hrvatsku svjetski poznate multinacionalne talijanske kompanije AEB-GROUP, koja proizvodi već gore spomenute enološke preparate, posebno je pojasnio njihovu primjenu i postupke kod procesa taloženja, sumporenja, odvajanja mošta od taloga, dodavanja kvasca, vrenja mošta, kontrolu vrenja, dolijevanja, bistrenja, filtriranja, stabilizacije, te njege i čuvanja vina. Na kraju predavanja uslijedila su i mnogobrojna pitanja na koja su od strane predavača dani stručni odgovori, a podijeljen je i reklamni tiskovni materijal...foto...
Lovrekovo na Jajtine
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 2724
I ove godine pjesma, muzika, veselje, živost i dobro raspoloženje sve to okarakteriziralo je proslavu Lovrekova na brijegu Jajtine u Kostanjevcu.. Ondje su nakon privođenja kraju mukotrpnih radova u vinogradu i početka priprema za berbu, vinogradari i vinari Vukomeričkih gorica u subotu 11. kolovoza, kao i do sada u organizaciji ¨Družine z brega¨ prigodnim ceremonijalom i postavljanjem klopotca u vinogradu Nikole Hrvačića, proslavili još jedan vinogradarski blagdan. Naravno, dobre kapljice i odlične papice nije nedostajalo, kao i muzičkog štiha za koji je i ovoga puta brinuo prošireni ¨Vinogradarski band¨. Na kraju napomenimo da je na ovogodišnjem Lovrekovu proglašena sada već druga po redu Vinska baka princeza brega Jajtine gospođa Jadranka Matušin...foto...
I na VINODARU zlatna diploma za Turopoljski škrlet
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 3339
Najveća i najznačajnija manifestacija grada Daruvara i okolice, Vinodar 2018. svečano je otvorena u dvorcu grofa Jankovića u petak 08. lipnja. I ovogodišnje 20. izdanje međunarodne izložbe vina i sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko – bilogorske županije održano je u organizaciji grada Daruvara, Turističke zajednice Daruvar-Papuk, Daruvarske vinske ceste i Badela 1862 d.d. Vinarije Daruvar, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH, Hrvatske turističke zajednice, Bjelovarsko - bilogorske županije, Turističke zajednice BBŽ i Hrvatske gospodarske komore. Za ocjenjivanje koje je održano 15. svibnja prijavljeno je 109 uzoraka sa gotovo cijelog područja kontinentalne Hrvatske, a bilo je uzoraka iz Češke točnije Južno moravske županije i Italije. Stručna komisija za ocjenjivanje vina pod predsjedanjem dipl. ing. Dunje Mežnarić dodijelila je 2 diplome sa velikim zlatnim znakom 1,45 %, 42 sa zlatnim znakom 30,43 %, 67 sa srebrnim 48,55 %, 14 sa brončanim 10,14 %, priznanja 0-0,00 % dok je 13 vina eliminirano 9,42 % što znači da je 80,43 % uzoraka ocjenjeno kao vina vrlo dobre kakvoće. Na kraju napomenimo da je i na ovom najzabavnijem festivalu vina, vino Turopoljski škrlet berbe 2017. Vlade Mikulčića osvojilo zlatnu diplomu...foto...
Suzbijanje zlatne žutice vinove loze
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 3263
Zlatna žutica (franc. Flavescence dorée) smatra se jednom od najštetnijih bolesti europskog vinogradarstva, koja uzrokuje značajne ekonomske gubitke u mnogim europskim državama. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma (Candidatus Phytoplasma vitis) a primarni vektor koji epidemijski prenosi zlatnu žuticu s trsa na trs je američki cvrčak (Scaphoideus titanus Ball.) koji je relativno male veličine (0,5 cm). U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi i ukoliko se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće fitosanitarne mjere, zaraza ubrzo poprima razmjere epidemije uzrokujući velike gospodarske štete....nastavak...