Za razliku od prošle vinogradarska 2015. godina klimatski, vegetacijski i tehnološki bila je jedna od najboljih u posljednjih desetak godina, no to ne znači da će enološki biti manje zahtjevna. Berba grožđa obavljena je u fazi pune zrelosti sa optimalnim omjerima sladora i kiselina, te se s pravom nadamo da će se ove i iduće godine piti odlična i vrhunska vina. Nakon što je mošt na netom završenim mnogobrojnim Martinjskim špelancijama diljem Lijepe naše krštenjem vinskih meštara postao vino, za vrijedne vinogradare i vinare nastavlja se redovita briga o ovom dragom nam poljoprivredno prehrambenom proizvodu, koji zahtijeva neprestanu pažnju, mnogo truda i znanja. Naime educiraniji vinogradari i vinari u svojim podrumima posvetiti će se daljnjem školovanju, njezi i čuvanju vina. Tu je prije svega njegovo bistrenje, strukturiranje, stabilizacija pa zatim i oplemenjivanje. Naravno vina će s vremenom sve više sazrijevati i biti će zrelija, plemenitija, bogatija, punija, harmoničnija, postojanija i zaokruženija. Na proljeće nakon filtracije, kao takova biti će spremna i za ocjenjivanje. Do tada živjeli !!!