Vinogradari i vinari iz Turopolja, Pokuplja, Posavine, Vrhovlja, Vukomeričkih gorica i Velike Gorice okupljeni u Udrugu ¨Grozd¨ u petak 17. svibnja u ugostiteljskom objektu obitelji Matković na Ključić brdu održali su svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu. Skupštini je osim natpolovičnog broja članova nazočilo i 15-ak uzvanika i gostiju među kojima je bio i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo grada Velika Gorica Marko Kos, voditeljica područne Hrvatsko poljoprivredno - šumarsko savjetodavne službe Zagrebačke županije mr.sc. Vlasta Rubeša Vili, župnik župe Sv. Martin biskup Ščitarjevo vlč. Stjepan Tenšek, predstavnici Udruge vinogradara i voćara ¨Vinska mušica¨ iz Gline i ostali. Riječi dobrodošlice uputio je predsjednik Vlado Mikulčić, koji je podnio i izvješće o radu za proteklu godinu. Od mnogobrojnih aktivnosti istaknuo je da Udruga redovno svečanim proslavama obilježava stare tradicijske običaje vezane za radove u vinogradima i podrumima (Vincekovo, Lovrekovo, Martinje).

Također svih proteklih godina Udruga je uspješno surađivala sa TZVG, UOVG, POT-om s kojima je uspješno sudjelovala na gastro manifestacijama (Gastro Turopolja, Turopoljska i Posavska kobasijada). Naglasio je da nekoliko vinogradara i vinara Grozda  kontinuirano sudjeluje sa svojim vinima na Izložbama vina Lijepe naše i ostvaruje vrlo dobre rezultate, te time  uspješno promovira vina Turopoljskog kraja i Udrugu Grozd. Na kraju svojeg izvješća napomenuo je da se sve spomenute i provedene aktivnosti ne bi mogle realizirati bez značajne stručne i financijske pomoći Grada Velika Gorica, odnosno Upravnog odjela za poljoprivredu i šumarstvo, Turističke zajednice grada Velike Gorice, Hrvatsko poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe Zagrebačke županije, Zagrebačke županije tj. njenog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. U planu rada za naredno razdoblje istaknuto je da će Udruga i dalje nastaviti sa edukacijom svojih članova putem stručnih predavanja, tečajeva, okruglih stolova i studijsko edukativnim putovanjima u druge vinogradarske regije diljem Lijepe naše.

Podjela diploma i Biltena

Poslije svih izvješća koja su jednoglasno usvojena, predsjednica stručne komisije za ocjenjivanje vina mr.sc. Vlasta Rubeša Vili nakratko je  prokomentirala prošlogodišnju vinogradarsku godinu i rezultate netom završenog ocjenjivanja vina berbe 2018. Zlatne diplome osvajačima je uručio pročelnik UOPRRŠ grada VG te ujedno otvorio  jubilarnu 11. Izložbu vina Udruge Grozd. Šampion Udruge je  vino sorte škrlet berbe 2018. proizvođača Vlade Mikulčića. Svim prisutnima na skupštini podijeljen je novi Bilten Udruge broj 17. u kojem su tekstualno i slikovno navedene i prikazane sve njene prošlogodišnje aktivnosti. Nakon radnog dijela skupštine uslijedila je razmjena vinogradarsko-vinskih iskustava uz odličan gulaš, degustaciju nagrađenih vina, pjesmu i muziku tamburaškog sastava ¨Alibi¨...foto...