Dobrodošli !
Viljamovka Željka Barišića šampion
- Detalji
- Napisao/la Super User
- Hitova: 4468
U Pušći je protekloga vikenda otvoren 12. poljoprivredno-božićni sajam, u sklopu kojega je u subotu 5. i nedjelju 6. prosinca organizirana 11. izložba rakija i 9. izložba sira Zagrebačke županije. Ocjenjivale su se domaće rakije od proizvođača sa područja Zagrebačke županije i to šljivovica, komovica, lozovača, rakija s medom, voćne rakije i druge. Za sve proizvođače koji su predali uzorke rakija ocjenjivanje je bilo besplatno. Šampion 11. izložbe rakije je viljamovka Željka Barišića iz Gradića (Velika Gorica) inače tajnika Udruge vinogradara i vinara Grozd, dok je šampionom kvalitete u kategoriji svježih sireva proglašen sir Đurđice Baršić iz Dubravice, a u kategoriji polutvrdih sireva kuhani sir s grčkim sijenom Romine Zadravec iz Kusanovca (Brckovljani). Sajam je otvorio i priznanja najboljim proizvođačima sira i rakije zajedno s načelnicom Pušće Anđelom Cirkveni uručio župan Stjepan Kožić. Napomenimo na kraju da je Željko Barišić sudjelovao na svim dosadašnjim županijskim izložbama rakija i redovito osvajao zlatne i srebrne medalje. Sve čestitke !!!...foto...
Mali osvrt i da se ne zaboravi
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 4193
Za razliku od prošle vinogradarska 2015. godina klimatski, vegetacijski i tehnološki bila je jedna od najboljih u posljednjih desetak godina, no to ne znači da će enološki biti manje zahtjevna. Berba grožđa obavljena je u fazi pune zrelosti sa optimalnim omjerima sladora i kiselina, te se s pravom nadamo da će se ove i iduće godine piti odlična i vrhunska vina. Nakon što je mošt na netom završenim mnogobrojnim Martinjskim špelancijama diljem Lijepe naše krštenjem vinskih meštara postao vino, za vrijedne vinogradare i vinare nastavlja se redovita briga o ovom dragom nam poljoprivredno prehrambenom proizvodu, koji zahtijeva neprestanu pažnju, mnogo truda i znanja. Naime educiraniji vinogradari i vinari u svojim podrumima posvetiti će se daljnjem školovanju, njezi i čuvanju vina. Tu je prije svega njegovo bistrenje, strukturiranje, stabilizacija pa zatim i oplemenjivanje. Naravno vina će s vremenom sve više sazrijevati i biti će zrelija, plemenitija, bogatija, punija, harmoničnija, postojanija i zaokruženija. Na proljeće nakon filtracije, kao takova biti će spremna i za ocjenjivanje. Do tada živjeli !!!