Dobrodošli !
Kušanje mošteva
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 4060
Na poziv nekoliko vinogradara i vinara članova velikogoričke Udruge vinogradara i vinara ¨Grozd¨ Velika Gorica Goran Marmilić dipl. ing. agronomije smjer vinogradarstvo i vinarstvo obavio je kušanje njihovih mošteva. Organoleptičkom analizom ovaj cijenjeni enolog i poznati ocjenjivač vina ukazao je svojim veoma stručnim savjetima na trenutno stanje prinesenih mošteva i daljnje potrebite radnje u procesima formiranja kvalitetnih budućih mladih vina. Napomenimo da je većina degustiranih uzoraka bila bez uočenih mana i bolesti i dobila sve pohvale, dok je kod nekih uočena pojava nepoželjnih stranih mirisa prije svega sumporovodika te merkaptana...foto...
I Grozd na 16. Gastro Turopolja
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 3874
Idealne vremenske prilike i ove godine pored bogate i vrhunske gastro kulinarske ponude, vrlo dobre vinske kapljice, odlične zabave u nedjelju 15. listopada uvelike su pridonijele da ova najveća i najposjećenija ugostiteljsko turistička manifestacija lijepog turopoljskog kraja i ove godine u svim elementima nadmaši prošlogodišnju. Svoj doprinos spomenutoj uspješnosti pored mnogobrojnih ugostitelja, obrtnika, poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, udruga, društava i institucija, kao i do sada dala je i velikogorička Udruga vinogradara i vinara ¨Grozd¨, koja se predstavila nagrađivanim vinima svojih članova. Mnogobrojnim posjetiocima veliko hvala na odazivu, a vrijednim i marljivim organizatorima Udruženju obrtnika Velika Gorica i Turističkoj zajednici grada Velika Gorica sve pohvale !!!..foto...
Grozd u Slavoniji
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 3920
U subotu 7. listopada oko dvadesetak članova velikogoričke vinogradarsko vinske Udruge Grozd u ranim jutarnjim satima krenulo je put Slavonije točnije Našica i Feričanaca. Kontinentalna vinogradarska regija, pod regija Slavonija, vinogorje Feričansko destinacija je drugog ovogodišnjeg stručnog studijskog edukativnog putovanja ove Udruge. Prvo se posjetio i razgledao Zavičajni muzej u Našicama, smješten u očuvanom prekrasnom dvorcu poznate obitelji Pejačević. Slijedeće odredište bilo je Vinogradarstvo i vinarstvo obitelji Kolembus, gdje je ova veoma susretljiva i gostoljubiva obitelj upriličila degustaciju mošteva i svojih vina od kojih je najpoznatije crni cuvee pod imenom Templar. Nakon toga krenulo se u Feričance poznatoj vinariji Faravino d.o.o. glavnom nositelju proizvodnje grožđa i vina već gore spomenutog vinogorja. Ova tvrtka posjeduje oko 160 ha vinograda (50% bijele vinske sorte grožđa i 50% crne vinske sorte grožđa), a godišnja proizvodnja kreće se oko 900 tisuća litara. U njihovom Starom podrumu u novouređenoj sali za degustacije, prezentacije i vinske škole održana je stručno vođena degustacija simpatične Jenette-Marije Šimić njihovih visoko kvalitetnih i poznatih vina, pjenušca Virtuo i nekoliko vina proizvodne linije Miraz i Dika. Zatim je uslijedilo kušanje nekoliko mošteva i vina na OPG-u obitelji Poznić. Napomenimo da se na sve tri degustacije kušala poznata i prepoznatljiva Frankovka za koju neki izvori govore da je autohtona sorta feričanskog kraja, dok je drugi vežu za Austrijsko podrijetlo. Veselo vinogradarsko vinsko druženje nastavilo se u mjestu Seona uz kasno popodnevni ručak, odlični vrući slavonski čobanac, odojak i karaoke u ¨Stoljetnoj vili¨ prekrasnoj staroj ladanjskoj kući smještenoj pod obroncima Papuka i Krndije. Više nego zadovoljni i vidljivo raspoloženi velikogorički ljubitelji dobre kapljice svoj uspješan povratak u Lijepo naše Turopolje obilježili su cijelo vrijeme veselom pjesmom u autobusu...foto...
U Vukomeričkim goricama završena berba grožđa
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 3931
Ovogodišnja berba grožđa i u Vukomeričkim goricama započela je ranije nego prijašnjih godina i to već početkom mjeseca rujna, kada je većina velikogoričkih vinogradara brala ranije sorte traminac, muškat, pinot, souvignon, chardonnay odnosno sorte grožđa I i II epohe dozrijevanja. Berba je završena III epohom sredinom mjeseca, kada se pretežito brao škrlet, graševina i rizling. Za ovogodišnju vinogradarsku godinu možemo reći da je u mnogim vinogradarskim područjima Lijepe naše za vinogradare bila vrlo problematična, kako vegetacijski tako i tehnološki. Nakon proljetnih mrazeva ponegdje je bilo i tuče, a nekon toga uslijedilo je dugo veoma toplo i sušno ljeto. Nije bilo kiše i vlage, odnosno bolesti pa su se stoga vinogradi rmanje tretirali zaštitnim sredstvima. Grožđe je ubrano zdravo u fazi pune zrelosti sa vrlo visokim postotkom sladora i nešto manjim kiselinama. Većina vinogradara izrazila je zadovoljstvo kvalitetom grožđa i mošta, ali je količina ubranog grožđa i količina samoga mošta manja za 20 do 30 % nego prošle godine. To će u konačnici rezultirati odličnom kvalitetom vina, koja će sadržavati nešto više alkohola, a nadamo se i izražajnijoj prisutnosti voćnih aroma. Dakle možemo reći da se od naših vinara ove i slijedeće godine očekuju vrhunska vina, koja su izvan granica Hrvatske sve više tražena i cijenjena. Živjeli !!!...foto...
Otvorene ¨Jaskanske vinske svečanosti¨
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 4079
U četvrtak 07. rujna svečano je otvorena najpoznatija manifestacija jaskanskog kraja ¨Jaskanske vinske svečanosti¨ 26. po redu. Tradicionalnu rujansku vinsku veselicu ispijanjem pjenušca Brut nature obitelji Korak, u prisustvu vinske kraljice Zagrebačke županije Lucije Šember, svečano je otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i domaćin gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel. Jaskanske vinske svečanosti i ove se godine ponudile su raznoliki zabavno kulturno umjetnički program uz bogatu gastronomsku ponudu domaćih specijaliteta i vrhunskih vina jaskanskih vinara. U sklopu manifestacije održana je i Obrtničko turistička izložba koja okuplja proizvođače ekoloških proizvoda, suvenira kao i predstavnike tradicionalnih obrta sa područja grada Jastrebarskog i okolice...foto...
Održano predavanje pred berbu
- Detalji
- Napisao/la Vlado Mikulčić
- Hitova: 3872
U utorak 29. kolovoza razlog povećeg okupljanja vinogradara i vinara Vukomeričkih gorica članova velikogoričke Udruge Grozd bio je stručno predavanje pred ovogodišnju nadolazeću berbu grožđa. Predavanje je održano u Kostanjevcu u vinogradarsko vinskom objektu Mikulčić, a prvo je predstavnik tvrtke ¨BEGEROW¨ dipl. ing. prehrambene tehnologije Andriy Kuryk predstavio proizvode ove poznate njemačke tvrtke. Pored hrane za kvasce, enzima, bistrila, stabilizatora i ostale enološke preparate posebno je obradio primjenu poznatih ¨SIHA¨ kvasaca. Oko 50-ak nazočnih vinogradara i vinara dobilo je i reklamne tiskane materijale od strane već gore spomenute tvrtke. Nakon toga Goran Marmilić dipl. ing. agronomije smjer vinogradarstvo i vinarstvo, cijenjeni enolog i poznati ocjenjivač vina, podsjetio je na postupke kod transporta, muljanja, prešanja grožđa. Posebni naglasak stavio je na postupke i procese taloženja, sumporenja, odvajanja mošta od taloga, dodavanje kvasca, vrenje mošta, kontrolu vrenja, dolijevanje, bistrenje, filtriranje, stabilizaciju, te njegu i čuvanje vina. Tijekom obiju predavanja postavljena su i mnogobrojna pitanja na koja su od strane predavača dani stručni i zadovoljavajući odgovori...foto...